Werkdruk verlagen… met broodjes!
Elke school is anders, maar op vrijwel iedere school is één ding hetzelfde: de gevoelde werkdruk. In ieder medewerkersonderzoek staat die met stip op 1. De oplossingen die daarvoor worden gevonden, zijn soms heel verrassend. Via het Onderwijsakkoord is er sinds het schooljaar 2022/2023 per jaar 300 miljoen euro beschikbaar voor maatregelen om de werkdruk te verlichten. In de CAO VO is afgesproken dat de helft daarvan -150 miljoen euro - individueel te besteden is en dat de andere helft voor een collectieve aanpak uitgegeven kan worden.

Meeste kans op succes
De besteding van het geld voor de collectieve aanpak kan het beste op de werkvloer worden bedacht. Wanneer de personeelsleden zelf gezamenlijk plannen ontwikkelen waardoor het werk aangenamer wordt en de druk minder, geeft dat de meeste kans op succes. De personeelsgeleding van de MR speelt hierbij een grote rol. Deze heeft niet alleen instemmingsrecht op het werkverdelingsplan en bij het vaststellen of wijzigen van de taakverdeling en –belasting, maar ook bij de besteding van de landelijke werkdrukmiddelen.
Collectief werkdrukplan
De schoolleiding en de personeelsgeleding van de MR bepalen samen de kaders voor de besteding van collectieve werkdrukmiddelen. Het personeel voert vervolgens, binnen die vastgestelde kaders, het gesprek over hoe ze de werkdruk willen aanpakken. Ze maken plannen voor de besteding van de werkdrukmiddelen. Deze plannen worden samengevoegd tot een ‘concept collectief werkdrukplan’ waarmee de personeelsgeleding van de MR instemt.
Ideeën voor werkdrukvermindering
Dat de medewerkers van scholen met originele oplossingen kunnen komen om hun werk aangenamer en minder stressvol te maken, bewijst een school in Noord-Holland. De medewerkers gingen daar in groepjes in gesprek over werkdrukvermindering. Ideeën waren onder andere: kleinere klassen, meer onderwijsondersteunend personeel, meer tijd om beginnende docenten te ondersteunen en aanpassing van het taakbeleid. Kortom: ideeën die op veel scholen naar boven komen.
Werken in de lunchpauze
Eén groepje begon echter verder te kijken. Het was de medewerkers van dat groepje opgevallen dat veel collega’s hun lunchpauze besteedden aan allerlei werkzaken. Meegebrachte boterhammen werden tussendoor naar binnen gewerkt en er was geen tijd om even rustig te zitten, een kop thee te drinken en te praten. Terwijl, zo vonden de medewerkers van dit groepje, juist het onderdeel uitmaken van een groep zo belangrijk is voor het welbevinden van iedereen die op de school werkt. Zou het niet goed zijn als de school minstens één keer per week voor lunch zorgde en alle medewerkers die gezamenlijk, in alle rust opaten?
Broodjes smeren
De personeelsgeleding van de MR werd geraadpleegd. Paste dit idee binnen de gestelde kaders voor de besteding van de collectieve werkdrukmiddelen? Ja, was het oordeel. En omdat dit idee vanuit de medewerkers kwam én de personeelsgeleding van de MR zich er hard voor maakte, ging de schoolleiding na enige aarzeling overstag. Voortaan is dinsdag broodjesdag op school en eet iedereen met elkaar in de personeelskamer. Maar wie moet de broodjes maken? Is dat niet extra werkdruk voor de kantinemedewerkster? Ook daar werd snel een oplossing voor gevonden: een deelneemster aan een integratieproject komt voortaan elke dinsdagochtend broodjes smeren.
Wil je als MR-lid nóg meer grip krijgen op wat er financieel mogelijk is binnen jouw school?
Een goed idee begint vaak met goed inzicht in de cijfers. Volg daarom de cursus Financiën voor de MR van de AObMedezeggenschap en leer hoe je het schoolbudget effectief kunt inzetten – ook voor werkdrukverlichting. Schrijf je hier in voor de cursus Financiën voor de MR.