Wat doen we nu de directie niet over onrust op school wil praten?
In een vergadering van de mr met de directie heb ik de onrust op onze school aan de orde gesteld. Er zijn de hele tijd leerlingen in de gangen, er worden vernielingen aangericht. Sommige kinderen voelen zich onveilig als ze naar de wc moeten. De directeur kapte mij af en zei dat het onderwerp niet in de vergadering thuis hoorde, maar in het overleg met de schoolleiding van de vestiging. Dat had ik al gedaan, zonder resultaat. Hoe kan ik dit soort zaken in de mr op de agenda krijgen?
U bent als mr-lid bevoegd om uw mening te geven en voorstellen te doen. De mr als geheel kan alle zaken bespreken die over de school gaan, en dat recht hebben ook de aparte geledingen.
Op uw school lijkt de beschreven onrust haast een taboe. Laatkomers in de gang en tussendoor uit de les gelaten leerlingen zijn hinderlijk voor het onderwijs. De regels in uw schoolgids en het leerlingenstatuut zijn blijkbaar onvoldoende doorgedrongen tot de praktijk.
Wegkijken lost de zaak natuurlijk niet op. Voor betrokken medezeggenschappers zoals u is de gang van zaken in die vergadering bijzonder vervelend.
De AOb adviseert medezeggenschapsraden om geregeld eerst onderling bijeen te komen, dus zonder directie of een andere overlegpartner. Zo kunt u als geledingen van personeel, ouders en leerlingen de ruimte nemen om vergaderingen met de overlegpartner goed voor te bereiden. Het is effectief als u het met elkaar eens bent over het probleem en de vragen die u aan de orde wilt stellen.
De medezeggenschapsraad heeft een eigen voorzitter die u zelf aanwijst. Voor de overlegvergadering kunt u afspreken dat de directeur en uw voorzitter afwisselend de leiding hebben. Uw eigen voorzitter bepaalt in overleg met de leden en de overlegpartner de agenda. Door die vooraf op te stellen, kan iedereen zich voorbereiden. In de meeste vergaderingen is er ruimte voor een rondvraag om nieuwe zaken aan de orde te stellen en afspraken te maken over een vervolgaanpak.
Onrust op school gaat iedereen aan, en alle betrokkenen hebben er belang bij om zo’n situatie gezamenlijk aan te pakken. De medezeggenschap kan een wezenlijke bijdrage leveren. Zorg daarbij dat u als mr-leden zoveel mogelijk op één lijn zit, zodat het agendapunt niet afgedaan kan worden als een persoonlijke mening.
De geledingen van de medezeggenschapsraad kunnen ook via het initiatiefrecht voorstellen doen. Zulke voorstellen, zowel van de hele mr als van een geleding, moeten eerst leiden tot een gesprek tussen mr en bevoegd gezag. Daarna is de directie aan zet om inhoudelijk te reageren.
Ook een vraag? Medezeggenschapsraden met een AOb-servicepakket kunnen terecht bij de hen bekende contactpersonen. Nog geen mr-servicepakket? Sluit het hier af. De kosten voor deze ondersteuning en scholing zijn voor rekening van het bevoegd gezag.