Vacatures en stemmingen; antwoord op praktische mr-vragen

Afspraken, gewoontes, regels: soms is het lastig om als medezeggenschapsraad de juiste positie te kiezen op school. Twee praktische vragen en antwoorden, afkomstig van de AOb-consulenten medezeggenschap.

Tekst Miro Lucassen - - 2 Minuten om te lezen

336x336_infomr_reorganisatie2

Vraag: Onze medezeggenschapsraad maakt lastige tijden door en nu vertrekt een van de ouders doordat die de kinderen op een andere school heeft ingeschreven. Kunnen we verder met de vijf overgebleven leden?

Antwoord: Het is heel begrijpelijk dat uw mr meer aan het hoofd heeft dan een tussentijdse vacature opvullen, maar er zit toch niets anders op dan een verkiezingsprocedure te beginnen. Met zes leden heeft u drie vertegenwoordigers van personeel en drie van ouders/leerlingen. Die evenredige vertegenwoordiging moet van de wet. Waarschijnlijk staan deze aantallen in uw medezeggenschapsreglement en dat document kunt u niet ongestraft opzij leggen.

Stel dat het reglement wel ruimte biedt om met minder leden te werken, dan geldt dat ook voor de personeelsvertegenwoordiging. Die moet dan eveneens terug van drie naar twee personen. Dat is vermoedelijk een nog ingewikkelder proces dan op zoek gaan naar een ouder die de vacature kan vervullen.

Zolang er geen kandidaat is, kunt u uiteraard wel blijven adviseren, instemmen en vergaderen. Maar zowel de raad als het bevoegd gezag moeten zich inspannen om de mr zo snel mogelijk weer voltallig te maken.

Vraag: Een discussie in onze mr draait uit op een stemming. De uitslag is twee voor en twee tegen. Wat betekent dit voor het besluit?

Antwoord: Dit onderwerp is meestal geregeld in het huishoudelijk reglement van de medezeggenschapsraad. Pakt u dat er dus bij, want daar kunnen eigen afspraken voor uw school in staan. 

Als uw mr het model huishoudelijk reglement heeft overgenomen van InfoWMS, dan hangt de uitslag af van het onderwerp van de stemming. Stel dat u stemt over personen, bijvoorbeeld bij de samenstelling van een commissie of afvaardiging naar de gmr, dan doet u eerst een herstemming. Blijft de uitslag 2-2, dan beslist het lot. Bijvoorbeeld doordat een onafhankelijke collega een muntje opgooit.

Staken de stemmen over een besluit, dan keert het onderwerp terug op de volgende vergadering. Dat geeft u tijd voor overleg, ruggespraak en bezinning. Staken de stemmen opnieuw, dan wordt het voorstel geacht te zijn verworpen.

Ook een vraag?

Medezeggenschapsraden met een AOb-servicepakket kunnen terecht bij de hen bekende contactpersonen. Nog geen MR-Servicepakket? Sluit het hier af. De kosten voor deze ondersteuning en scholing zijn voor rekening van het bevoegd gezag.