Taakbeleid

  • Alle artikelen
  • Taakbeleid
  • Formatieplan
  • Corona
  • Reorganisatie
  • Achterban
  • Werkdruk
  • Tips voor de MR
  • Huisvesting
  • Vraag en antwoord
  • Personeelsbeleid
  • Financiën
  • Arbeidsomstandigheden
  • Rechten mr
20 november 2024
Leren van elkaar doe je in het mr-netwerk
Ze komen bijeen in een zaaltje of online via Teams, soms elke maand en soms wat minder vaak. De mr-netwerken van de AOb brengen medezeggenschappers met elkaar in contact en zijn ook een minicursus. “We staan open voor iedereen die medezeggenschap interessant vindt”, zegt sectorconsulent primair onderwijs Suzanne Wesselman.
Lees verder
Lees verder
20 november 2024
Ouders halen bakzeil bij verzet tegen continurooster
Niets veranderen aan de schooltijden heeft de voorkeur bij de meeste ouders van een Rotterdamse basisschool, en toch is er inmiddels een continurooster ingevoerd. Tegenstand van de oudergeleding in de medezeggenschapsraad was niet overtuigend voor de geschillencommissie, blijkt uit een recente uitspraak.
Lees verder
Lees verder
21 oktober 2024
Lerarentekort? Zet de pijnpunten op een rij
Hoe kan de medezeggenschap de pijn van het lerarentekort op scholen verzachten? Student sociologie Benk van der Meij zocht antwoorden in Almere, de stad waar het tekort al jaren records breekt. “Het is goed om de oorzaken van uitval en vertrek te kennen.
Lees verder
Lees verder
26 juni 2024
Pak de professionele ruimte, maak dat statuut
Het is al zes jaar wettelijk verplicht, maar op veel scholen hebben docenten nog niets gedaan aan het schrijven van een professioneel statuut. Onlangs heeft de Onderwijsinspectie controles aangekondigd. Wat nu? De Algemene Onderwijsbond biedt een voorbeeldstatuut aan voor docenten in het primair en voortgezet onderwijs die aan de slag willen.
Lees verder
Lees verder
18 januari 2024
Wanneer beginnen we met het werkverdelingsplan?
Het nieuwe schooljaar na de zomer lijkt nog ver weg, maar de vorige keer kwamen we te laat in actie om een goed werkverdelingsplan voor ons team en de school te maken. Wat is verstandig?
Lees verder
Lees verder
16 januari 2024
Samenwerking: ‘Bij gmr moet iedereen terecht kunnen’
Hoe zorg je dat de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad een goede afspiegeling is, als er bijna vijftig scholen onder één bestuur vallen? “Als je van elke school iemand in de gmr wilt, wordt het een soort Poolse landdag: onwerkbaar.
Lees verder
Lees verder
12 januari 2024
Blijf inzetten op hulp na covid
Covid lijkt geen reden meer voor overheidsmaatregelen, maar wie de diagnose post-covid krijgt, kan daar jarenlang last van blijven houden. De medezeggenschap kan zich inzetten om die narigheid te verzachten voor huidige en toekomstige gevallen.
Lees verder
Lees verder
12 december 2023
Zo blaas je leven in professioneel statuut
Wie is aan zet bij veranderingen op school, de medezeggenschap of het collectief van leraren via het professioneel statuut? Negen vragen en antwoorden over invloed, achterban, zeggenschap en vernieuwingsdrift. We hebben al medezeggenschap, waarom dan ook nog een professioneel statuut?
Lees verder
Lees verder
27 november 2023
Begroting: schuif extra geldpotjes naar je prioriteiten
Eigenlijk kún je als medezeggenschapper helemaal niet zoveel met de schoolbegroting, relativeert Arnold van Horssen, als econoom werkzaam bij de Algemene Onderwijsbond. “Waar het geld naartoe gaat ligt voor 95 procent vast. Het gaat naar personeel, naar materiaal, naar energie en onderhoud. Dat zijn allemaal steeds terugkerende verplichtingen.
Lees verder
Lees verder
27 november 2023
Zo krijg je grip op cijfers en afwegingen in de begroting
Waar staat de informatie die je nodig hebt? Dat is de eerste vraag voor mr-leden die nog geen ervaring hebben met het bespreken van de begroting. Belangrijk is het meerjarenbeleidsplan, ook wel koersplan of koersdocument genoemd. Hierin staan de strategische doelstellingen van de organisatie.
Lees verder
Lees verder

Sta sterker in de Medezeggenschapsraad

Of je nu worstelt met het beoordelen van een formatieplan, de begroting voor volgend jaar of je wilt weten hoe het precies in de wet staat. Ontdek hoe jij als MR-lid écht het verschil kunt maken.