School met twee locaties heeft z’n langste tijd gehad
Twee vestigingen op basis van hetzelfde brinnummer, kan dat nog? De medezeggenschapsraad van de Gabriëlschool in Putten zette alles op alles om samenvoegen van de locaties te voorkomen, maar wist de Landelijke Commissie voor Geschillen WMS niet te overtuigen.

Ruim 2 kilometer lopen is het tussen de twee vestigingen van de Gabriëlschool in Putten. Dislocatie Bijstergoed ligt aan de rand van een nieuwbouwbuurt, hoofdlocatie Kelnarij in een wat oudere uitbreidingswijk. Veel ouders kiezen voor nabijheid en daardoor krijgt de dislocatie in de kinderrijke nieuwbouw meer aanmeldingen dan de hoofdvestiging van deze school voor jenaplanonderwijs. In de loop der jaren zijn de twee scholen in feite uit elkaar gegroeid. Zo hebben ze bijvoorbeeld ieder een eigen directeur in plaats van een gedeelde leiding.
Is dat een probleem?
Het bevoegd gezag, de Stichting Katholiek Onderwijs Flevoland-Veluwe (SKO), vindt van wel. Bijstergoed is te klein voor het gegroeide aanbod en uitbreiden mag niet van de gemeente. Kan de dislocatie dan met een eigen brinnummer zelfstandig verder? Ook dat stuit op formele bezwaren.
In 2024 komt de aap uit de mouw: de gemeente Putten ziet meer in samenvoeging van de groepen leerlingen tot een grotere school die in het centrum moet komen. De onderwijsinstellingen in Putten zijn akkoord. In een brief aan de ouders kondigt SKO onderzoek aan naar bestuurlijke samenwerking met de Aurora Onderwijsgroep. Die biedt openbaar onderwijs aan op de Veluwe en in Zeewolde.
Schaalvergroting dus met mogelijke gevolgen voor de identiteit van de school
De medezeggenschappers van de Gabriëlschool zijn onaangenaam verrast. Samenwerking en nieuwbouw zijn zaken waar de medezeggenschap adviesrecht op heeft. Zo’n advies is alleen zinvol als er nog invloed is op de besluitvorming. Dat lijkt hier niet het geval, aangezien de gemeente en de schoolbesturen de handen al ineengeslagen hebben.
De mr brengt alsnog het ongevraagde advies uit om andere opties te verkennen en spant een geschil aan
Bij de geschillencommissie beargumenteert het bevoegd gezag dat een gemeentelijk huisvestingsplan geen besluit van de school is, zodat er geen advies gevraagd hoefde te worden. De samenwerking met het openbaar onderwijs op een gezamenlijke locatie is nog in een verkennend stadium. Vasthouden aan de bestaande situatie is volgens SKO te duur: de twee locaties werken vrijwel zelfstandig, wat tot relatief hoge kosten voor ondersteuning en directie leidt.
Volgens de geschillencommissie zijn dat begrijpelijke argumenten om naar één locatie te streven. Toch had SKO de medezeggenschapsraad om advies moeten vragen.
Aan de uitkomst verandert dit deel van de beslissing niets
De commissie weegt de argumenten in het ongevraagde advies en laat de financiële bezwaren van SKO de doorslag geven. Met één brinnummer is het ondoenlijk om twee directeuren en twee intern begeleiders te betalen. Bevoegd gezag en gemeente kunnen verder met de plannen voor een nieuwe locatie in de kern van Putten, en ook de verkennende gesprekken over samenwerking kunnen worden voortgezet. De medezeggenschap is pas weer aan de beurt als er voorgenomen besluiten op de overlegtafel liggen.