Ouders halen bakzeil bij verzet tegen continurooster

Niets veranderen aan de schooltijden heeft de voorkeur bij de meeste ouders van een Rotterdamse basisschool, en toch is er inmiddels een continurooster ingevoerd. Tegenstand van de oudergeleding in de medezeggenschapsraad was niet overtuigend voor de geschillencommissie, blijkt uit een recente uitspraak.

Tekst Miro Lucassen - - 2 Minuten om te lezen

ouders en schooltijden

De pauzes zijn al kort op de basisschool waar het continurooster ter discussie staat: een half uur tussen de middag op maandag, dinsdag en donderdag, waarbij de schooltijd eindigt om drie uur. De kinderen hebben op woensdagmiddag en vrijdagmiddag vrij. Tijdens de middagpauzes houden leerkrachten en externe krachten toezicht. Daar is relatief veel menskracht voor nodig, want de twee schoolpleinen zijn te klein voor alle groepen. Zo klein dat een deel van de leerlingen pauze houdt in het park om de hoek, als ze tussen de middag niet worden opgehaald om thuis te lunchen.

Zo kan het niet langer, vinden de directeur en het team. De bestaande schooltijden maken een gezamenlijke pauze voor het personeel onmogelijk en de verplichtingen als pleinwacht zorgen voor te hoge werkdruk. Pauzeren in het openbare park is onveiliger geworden, er wordt daar drugs gedeald. Bij behoud van de oude schooltijden moet het toezicht in de pauzes volledig worden uitbesteed en dat gaat 135 euro per leerling kosten.

Een continurooster met vier dagen schooltijd tot 14.15 uur en op vrijdag tot 12 uur verhelpt al deze problemen. Om dat in te kunnen voeren, moet de oudergeleding in de mr instemmen na raadpleging van alle ouders. Er komt een enquête met drie opties. Daar blijkt dat minder dan 20 procent van ouders een eigen bijdrage wil betalen om de oude schooltijden te behouden. Aan de vooravond van de zomervakantie laat de oudergeleding in de mr weten dat er geen instemming wordt verleend. Vanwege een onjuiste formulering in de enquête moet er eerst een nieuwe raadpleging komen.

De school besluit toch het continurooster in te voeren, de oudergeleding roept nietigheid in en het bevoegd gezag stapt naar de geschillencommissie om vervangende instemming te vragen. Dat gebeurt allemaal onder tijdsdruk. Het nieuwe schooljaar begint met oude tijden, inclusief opvang tijdens de pauze.

In haar uitspraak beoordeelt de geschillencommissie de gevolgde procedure als zorgvuldig. De oudergeleding krijgt een veeg uit de pan omdat de bezwaren alleen maar zijn gericht op de tekst in de enquête. Op de inhoudelijke argumenten van het bevoegd gezag hebben de ouders nauwelijks gereageerd in hun bezwaarschrift. Voor zover dat wel is gebeurd, vindt de commissie de bezwaren niet voldoende steekhoudend. De afweging of de oudergeleding ‘in redelijkheid’ instemming mocht onthouden, valt daardoor uit ten gunste van het continurooster. Dat is na de herfstvakantie ingevoerd.

De volledige uitspraak is te vinden bij Onderwijsgeschillen: