Nieuw: korte online basiscursus medezeggenschap voor het po

AOb Medezeggenschap biedt voor nieuwkomers in de medezeggenschap nu ook online een basiscursus aan. In twee uur tijd snap je als mr-beginneling meteen waar het om draait en hoe je de eerste stappen zet.

Tekst Anka van Voorthuijsen - - 5 Minuten om te lezen

corona-online-training-medezeggenschap-tn

Scholing is belangrijk voor medezeggenschappers die goed willen kunnen ‘sparren’ met hun bevoegd gezag, zeker voor nieuwkomers. De Algemene Onderwijsbond biedt daarom nu ook een online basiscursus medezeggenschap voor het primair onderwijs aan. Trainer medezeggenschap Annemarie van Luik: “Het kost weinig tijd, is laagdrempelig en je doet snel veel van de benodigde basiskennis op.”

Online een bijeenkomst volgen is zeker niet hetzelfde als live, zegt Annemarie van Luik. Dat weet elke medezeggenschapper die de afgelopen anderhalf jaar via Teams of Zoom vergaderde. “Maar het is wel beter dan niets doen.” Door corona zijn er minder groepsbijeenkomsten en heeft iedereen in het onderwijs het nóg drukker dan anders. Van Luik: “Zeker in het primair onderwijs heeft iedereen te weinig tijd. Zo’n onlinetraining doe je thuis of met je collega’s op school. Je hebt nauwelijks reistijd, kunt gewoon thuis eten of je kinderen op bed leggen en daarna schuif je achter je laptop.”

Gedoseerde informatiedichtheid

Leer je tijdens een onlinebijeenkomst ongeveer hetzelfde als op de ‘normale’ basiscursus? Nee, dat is onmogelijk, reageert Annemarie van Luik. “De basiscursus duurt twee dagen. Dat kun je niet 1 op 1 vervangen door een onlinebijeenkomst, dan wordt de informatiedichtheid natuurlijk veel te groot.” Toch is zo’n bijeenkomst van twee uur wel een mooie manier om in korte tijd veel op te steken, zag InfoMR toen we een avondje online aanschoven.

Vooraf kregen de 20 deelnemers van negen verschillende scholen al een flinke hoeveelheid informatie toegestuurd. Verdere voorbereiding voor deze avond is nauwelijks nodig. Leg drie vellen gekleurd papier (geel, groen en rood) klaar, heeft Van Luik gevraagd. Daarmee organiseert de trainer een vrolijke en snelle manier van informatie-uitwisseling. Rood betekent nee, of weet ik niet. Groen is ja, of weet ik wel. Geel is: geen idee. Van Luik wil weten: wie is er dit jaar begonnen in de mr? Het merendeel van de cursisten houdt een vel groen papier voor de camera.

Basiskennis via praktijkopdrachten

Wat is je rol als medezeggenschapper, hoe zit de school in elkaar, hoor je bij een stichting, wie zitten er in de raad van toezicht, wat is hun rol, waar komt het geld binnen en waar gaat de gmr over? Veel van die basiskennis blijkt onbekend voor de deelnemers, en via praktijkopdrachten zoeken ze snel zaken uit. Van Luik geeft veel informatie over de rol en verantwoordelijkheden van mr en gmr: “Dat je een gelijkwaardige overlegpartner bent, betekent niet dat je aan het stuur staat”, benadrukt de trainer. “De bestuurder is uiteindelijk verantwoordelijk. Als medezeggenschapper ben je nooit verantwoordelijk voor een besluit dat slecht uitpakt.”

Waar vind je informatie die van belang is voor de medezeggenschap? Dat blijkt voor veel deelnemers, en zeker voor de ouders bij deze bijeenkomst, een eyeopener. Sites als scholenopdekaart.nl van Kennisnet, de website van de overkoepelende stichting van de eigen school, de inspectierapporten die een oordeel vellen over de kwaliteit van de school: er is enorm veel informatie beschikbaar. Je moet alleen wel weten wat je waar kunt vinden en hoe je er als medezeggenschapper naar kunt kijken. Van Luik: “In het sociaal jaarverslag kun je bijvoorbeeld terugvinden hoeveel fte’s er op het bestuursbureau werken. Daar mag je best kritisch naar vragen, want het geld dat naar het bestuursbureau gaat, komt niet in de klas terecht.”

Het regent praktische tips

Wie gaat waarover? Dat stelt Van Luik ook nadrukkelijk aan de orde, wederom met veel praktische tips: “Accepteer zeker niet zomaar geheimhouding. Het is publiek geld, van ons allemaal, je hebt er recht op om op de cent nauwkeurig te weten wat er voor de school beschikbaar is. Geheimhouding is zelden op zijn plaats, dus vraag altijd door.” En maak afspraken, benadrukt zij. “Je wilt een goede overlegpartner zijn, daar horen afspraken bij. Over wanneer je stukken krijgt, hoeveel tijd er is om te reageren. Om je werk goed te kunnen doen zijn die afspraken nodig.”

Het regent tips in haar verhaal: “Wees zuinig op je tijd! Je moet als mr schriftelijk verslag doen, maar dat betekent niet dat je alle notulen van elke vergadering online moet publiceren. Wees eerlijk: wie gaat die notulen lezen? Hoe interessant is dat als je er niet bij bent geweest? Doe wát je doet, goed. Zorg dat wat je meldt, interessant is voor anderen om te lezen.”

Dilemma’s concreet maken

In een prettig tempo komen allerlei praktische zaken aan bod: waar heb je recht op als mr, hoe ga je om met sponsoren, met informatie over een op handen zijnde fusie, een vacature voor een nieuwe directeur? Steeds verschijnen de gele, rode en groene vellen papier in beeld en de trainer maakt alle dilemma’s concreet. Van Luik: “Ik verzin deze voorbeelden niet, dit is allemaal gebeurd.” Je krijgt in deze onlinebijeenkomst als medezeggenschapper een goed idee van de look&feel van de mr, het is een soort stoomcursus zelfbewustzijn voor beginnende mr-leden. En, benadrukt van Luik op het eind van de bijeenkomst: “Heb er lol in! Wees blij met alle stappen die je zet als mr. Benoem problemen als die er zijn. Je hoeft niet alles te weten. Je mag als mr hulp inroepen. Laat je nooit het bos insturen. Je hebt recht op informatie, maar leg wel uit waarom je die nodig hebt.”

Inschrijven voor de online basiscursus medezeggenschap po kan hier, deelnemen kost 75 euro per persoon.

‘Accepteer nooit zomaar geheimhouding, wees zuinig op je tijd, maak afspraken en heb lol in je mr-werk’