Kan fusie zonder mr?
Op onze school is al jaren geen medezeggenschapsraad. Nu er een fusie voor de deur staat, komt een groep ouders in verzet. Zij denken dat het fusiebesluit niet rechtsgeldig kan zijn. Wat hebben zij nog te vertellen?
Antwoord
Een school zonder medezeggenschap is zeldzaam. Als werkelijk niemand van personeel en ouders zich heeft gemeld, dan houdt de verantwoordelijkheid van het bestuur niet op. De wet schrijft niet zomaar voor dat er aan elke school een medezeggenschapsraad is verbonden, als noodzakelijk tegenwicht voor de bestuurder. Ook de inspectie heeft hier een taak. In ieder geval moet er een medezeggenschapsreglement en -statuut zijn, en moet er van tijd tot tijd een oproep voor potentiële mr-leden worden gedaan.
Een voorlopig statuut en reglement is snel gemaakt en de groep verontruste ouders kan zich melden als voorlopige medezeggenschapsraad, met op zijn minst de volgende taken: meepraten over het fusieplan, betrokkenheid van alle geledingen verhogen, verkiezingen op korte termijn. Wanneer een fusie op til is, mag de schoolbevolking van het bevoegd gezag op zijn minst een peiling verwachten naar het draagvlak. Daarnaast mag het besluit pas vallen na een ouderraadpleging. Voor een zorgvuldig besluit is draagvlak nodig, en daar ontbreekt het op uw school blijkbaar aan.
Verschenen in infomr 2/2019