Interimmers en externen in het onderwijs ‘Ik gun het je, maar ik betaal dat niet’
Een keynote-spreker voor de scholingsmiddag, een jurist die de mr bijstaat, een interim-rector voor zeven maanden. Wat vragen ze en wat is een redelijk tarief? Eén school geeft opening van zaken.
Henk van der Esch, bestuursvoorzitter van Achterhoek VO, betaalt graag ‘redelijke en rechtvaardige tarieven’, zegt hij. “Het gaat in het onderwijs om gemeenschapsgeld. Daar moet je bewust mee omgaan, vind ik.” En wat is dan precies ‘redelijk en rechtvaardig’? Dat hangt ervan af, vindt hij. “Het gekste dat ik heb meegemaakt was iemand die 10.000 euro vroeg voor een keynote van één uur. Dan zeg ik direct: ik gun het je van harte, maar ík ga dat niet betalen. Maar ook een spreker die 3500 euro vraagt: ik weet dat het wordt betaald, maar ik doe het niet.” Aan de andere kant kreeg hij een keer te maken met iemand die een workshop voor ‘bijna niets’ wilde geven: “Terwijl diegene daarvoor een dag onbezoldigd verlof op ging nemen en een flink eind moest rijden. Toen heb ik ook gezegd: dat vind ik niet fair, ik ga je meer betalen dan je vraagt.”
Valt daar nog over te onderhandelen? zo niet, dan zoek ik verder
Achterhoek VO (15 scholen voor voortgezet onderwijs) heeft als organisatie geen dwingende voorschriften op dit gebied, zegt Van der Esch. “Scholen moeten ook eigen keuzes kunnen maken. Onze decentrale besturingsfilosofie laat scholen natuurlijk een zekere vrijheid om zelf afspraken met sprekers en interimmers te maken.” Het is soms onderwerp van gesprek, zegt hij. “Dan vraag ik achteraf weleens: was dat nou echt nodig en was het dat bedrag waard? Je moet er als organisatie alert op zijn, vind ik.”
Je moet het ook per geval bekijken, vindt hij. “Er zijn interim-rectoren die 160 tot 180 euro per uur vragen. Dat vind ik hoog, zeker als je voor langere tijd bijvoorbeeld vier dagen per week in één organisatie werkt. Dan heb je met zo’n uurtarief een búitengewoon behoorlijk inkomen. Dan kun je toch wel wat lager per uur gaan zitten, vind ik.”
Hij realiseert zich ook: het is een markt van vraag en aanbod. “Soms is het moeilijk om trouw te blijven aan je eigen principes. Maar als iemand begint met 150 euro per uur dan zeg ik wel: valt daar nog over te onderhandelen? Zo niet, dan zoek ik verder. In z’n algemeenheid: 125 euro per uur vind ik voor een interim-rector bijvoorbeeld een heel behoorlijk bedrag en echt te hoog als er geen bemiddelingsbureau tussen zit.”
Bemiddelingsbureau
Als iemand via een bemiddelingsbureau binnenkomt ligt het anders, vindt hij. “Dan krijgt het bemiddelingsbureau ook weer een bepaald percentage, niet alles komt dan bij de interimmer terecht. Ik wil graag dat het transparant is. Wij werken nu veel met Onderwijs Interim Desk: daar weet je precies wat het kost en wat het bureau daar zelf aan overhoudt en ook dat een deel van hun winst naar een project in Peru gaat. Die transparantie vind ik prettig.” Hij hoeft heus niet voor een dubbeltje op de eerste rang te zitten, zegt Van der Esch: “Ik snap dat er soms voorbereidingstijd bij komt. Als je 800 euro vraagt, maar je bent daarvoor wel een dag bezig, dan vind ik dat een redelijk bedrag. Het gaat mij erom dat het redelijk is.” Hij weet van collega’s dat ze snel akkoord gaan met elk tarief dat een externe vraagt. “Dat kost het nu eenmaal, zeggen ze dan. Daardoor blijft dit soort dingen bestaan.” Hij heeft zelf ook weleens een freelanceklus gedaan, als mediator. “Dan reken ik 100 euro per uur en voel ik me zeker niet onderbetaald.”
Mr is nog scherper
En hoe loopt het als de mr een externe wil inschakelen en betalen? “Daar is geen apart budget voor, dat loopt altijd via ons. Als zij zeggen: we willen die of die als spreker, dan doen wij de contractering. En dan gelden dezelfde principes. Eigenlijk zijn de mr’s hier nog scherper op dan wij.” Achterhoek VO heeft een contract met een advocatenkantoor voor het geval er juridische bijstand nodig is: “Zij rekenen hetzelfde uurtarief als de juristen van een onderwijsorganisatie als bijvoorbeeld Verus.” Scherpe grenzen en keiharde uurtarieven zijn moeilijk te geven, zegt Van der Esch. Het draait ook een beetje om gezond verstand en overleg. “Stel dat we een scholingsdag organiseren en je hebt vijf workshopleiders nodig én een keynote-spreker. En iedereen vraagt en krijgt 5000 euro. Dan ben je al 30.000 euro kwijt. Dat kúnnen we misschien wel betalen, maar dat doen we dus absoluut niet.”
Meer inzicht
Hoe bewegen andere scholen zich op de markt van vraag een aanbod? Infomr komt graag in contact met mr-leden en bestuurders voor meer inzicht in het bedrag dat wordt uitgegeven aan externe adviseurs. Wat kost de ingeschakelde jurist of financieel deskundige per uur en voor hoeveel uur werd diegene ingeschakeld? Is er overleg geweest over het tarief of een maximum? Mail naar infopuntmr@aob.nl