Formatieplan

  • Alle artikelen
  • Taakbeleid
  • Formatieplan
  • Corona
  • Reorganisatie
  • Achterban
  • Werkdruk
  • Tips voor de MR
  • Huisvesting
  • Vraag en antwoord
  • Personeelsbeleid
  • Financiën
  • Arbeidsomstandigheden
  • Rechten mr
6 februari 2025
Vacatures en stemmingen; antwoord op praktische mr-vragen
Afspraken, gewoontes, regels: soms is het lastig om als medezeggenschapsraad de juiste positie te kiezen op school. Twee praktische vragen en antwoorden, afkomstig van de AOb-consulenten medezeggenschap.
Lees verder
Lees verder
17 januari 2025
Professioneel statuut: zoek de verschillen
Wil je school eindelijk aan de slag met het professioneel statuut, dan kan er nog een Babylonische spraakverwarring optreden. Handreikingen over het inrichten van het statuut werken met uiteenlopende definities en doelstellingen. Dat bemoeilijkt de discussie over dit toch al ingewikkelde onderwerp. Nog geen professioneel statuut?
Lees verder
Lees verder
15 januari 2025
Wat mogen we eisen van de nieuwe schoolleider?
Op onze jenaplanschool komt een nieuwe schoolleider. Leerkrachten die bij ons willen werken, moeten zich extra scholen om hun functie als stamgroepleider binnen het onderwijsconcept waar te maken. Kunnen we ook een opleidingseis stellen aan de schoolleider? Allereerst: er is een schreeuwend tekort aan schoolleiders.
Lees verder
Lees verder
20 november 2024
Leren van elkaar doe je in het mr-netwerk
Ze komen bijeen in een zaaltje of online via Teams, soms elke maand en soms wat minder vaak. De mr-netwerken van de AOb brengen medezeggenschappers met elkaar in contact en zijn ook een minicursus. “We staan open voor iedereen die medezeggenschap interessant vindt”, zegt sectorconsulent primair onderwijs Suzanne Wesselman.
Lees verder
Lees verder
23 oktober 2024
Toets de toetsdruk voor het te laat is
Over examens en toetsen hebben leerlingen nogal eens te klagen. De medezeggenschap in het voortgezet onderwijs heeft invloed op afspraken, regels en procedures, maar hoe doe je dat? Scholierenorganisatie LAKS bepleit meer landelijke regels.
Lees verder
Lees verder
22 oktober 2024
Geen activiteitenplan? Dan krijgt de mr toch kosten vergoed
Het is nu echt afgelopen met de noodzaak om een activiteitenplan te maken voordat de medezeggenschapsraad kosten van scholing, advies en juridische bijstand vergoed krijgt.
Lees verder
Lees verder
21 oktober 2024
Lerarentekort? Zet de pijnpunten op een rij
Hoe kan de medezeggenschap de pijn van het lerarentekort op scholen verzachten? Student sociologie Benk van der Meij zocht antwoorden in Almere, de stad waar het tekort al jaren records breekt. “Het is goed om de oorzaken van uitval en vertrek te kennen.
Lees verder
Lees verder
27 september 2024
Geschil? Dat moet echt simpeler
Er is iets grondig mis met de geschillenprocedure rond medezeggenschap op scholen: in ruim 40 procent van de gevallen kwam er over een over meer geschilpunten geen inhoudelijke uitspraak. Dat komt door vormfouten en andere procedurele belemmeringen.
Lees verder
Lees verder
25 september 2024
Medezeggenschap over de begroting van de school hoeft niet spannend te zijn
Vind je de schoolbegroting spannend, eng of misschien wel intimiderend? Zorg dan voor voldoende voorbereiding als het document dit najaar verschijnt op de agenda van de medezeggenschapsraad. “Pak allereerst het schoolplan erbij”, benadrukt AOb-trainer Annemarie van Luik.
Lees verder
Lees verder
23 september 2024
Antwoord op praktische mr-vragen
Afspraken, gewoontes, regels: soms is het lastig om als medezeggenschapsraad de juiste positie te kiezen op school. Twee praktische vragen en antwoorden, afkomstig van de AOb-consulenten medezeggenschap. Vraag: Ik heb tussentijds het voorzitterschap overgenomen.
Lees verder
Lees verder

Sta sterker in de Medezeggenschapsraad

Of je nu worstelt met het beoordelen van een formatieplan, de begroting voor volgend jaar of je wilt weten hoe het precies in de wet staat. Ontdek hoe jij als MR-lid écht het verschil kunt maken.