Antwoord op praktische mr-vragen
Afspraken, gewoontes, regels: soms is het lastig om als medezeggenschapsraad de juiste positie te kiezen op school. Twee praktische vragen en antwoorden, afkomstig van de AOb-consulenten medezeggenschap.
Vraag: Ik heb tussentijds het voorzitterschap overgenomen. In onze reglementen staat een zittingstermijn van drie jaar, met de bepaling dat bij een tussentijdse verkiezing de nieuwkomer de termijn van de voorganger overneemt. Moeten we dan elke drie jaar verkiezingen houden voor de voltallige mr of kan het ook trapsgewijs?
Antwoord: De bepalingen over de zittingstermijn staan in het mr-reglement van de school. Deze lijken bij u gebaseerd op het modelreglement van de stichting Onderwijsgeschillen. U kunt voor een andere aanpak kiezen, want er zijn geen voorwaarden of termijnen in de Wet medezeggenschap op scholen (Wms) vastgelegd. Bespreek aan de overlegtafel dat u het nodig vindt om een tussentijds aangetreden mr-lid een volledige zittingstermijn te laten dienen. Bekijk ook of uw mr een maximum aantal termijnen wenselijk vindt. Dan kan het bevoegd gezag deze bepaling veranderen en ter instemming voorleggen aan de mr. Blijf er vervolgens wel alert op dat de termijnen van de mr-leden eindigen op uiteenlopende momenten, dus dat u vaker verkiezingen voor een of enkele zetels moet uitschrijven.
Vraag: Mag een ouder zonder ouderlijk gezag over diens kind wel plaatsnemen in de medezeggenschapsraad van de basisschool van dit kind?
Antwoord: Zonder ouderlijke macht of gezag is deze biologische ouder niet kiesgerechtigd en kan die de belangen van de kinderen niet vertegenwoordigen. Ontheffing uit de ouderlijke macht gebeurt via de rechtbank, met het argument dat dit in het belang van het kind is. Als beide biologische ouders geen ouderlijke macht meer hebben, is er een voogd of voogdijinstelling aangewezen. Die zal zich niet snel melden voor de mr, dus u kunt het best op zoek gaan naar andere kandidaat voor de oudergeleding.
Ook een vraag? Medezeggenschapsraden met een AOb-servicepakket kunnen terecht bij de hen bekende contactpersonen. Nog geen MR-servicepakket? Sluit het hier af. De kosten voor deze ondersteuning en scholing zijn voor rekening van het bevoegd gezag.